.
DSGN.: Punkty A(5, 6) i B(−1, 3) są końcami jednej z wysokości trójkąta równobocznego. Napisz równanie
okręgu opisanego na trójkącie oraz wpisanego w ten trójkąt, wiedząc że punkt B nie jest jego
wierzchołkiem. Bo coś mi z moich obiczen nie idzie
poproszę liste kroków
4 kwi 00:25
Eta:
Zaraz
Godzio "wkroczy" ( bo podobno się nudzi?
4 kwi 00:34
DSGN.: no to czekamy

chyba ze juz spi
4 kwi 00:35
Eta:
S(1,4) r= √5 R=2√5
równanie okręgu wpisanego o: (x−1)2+(y−4)2=5
opisanego o: (x−1)2+(y−4)2= 20
4 kwi 00:47
Godzio: Hmmm
4 kwi 00:48
DSGN.: dzięki

choć prosiłem o listę kroków, ale jak to sie mówi:" darowanemu koniowi nie zagląda
się w zęby"
4 kwi 00:50
Eta:
→ →
| | 2 | |
S(x,y) AS = |
| AB wyznacz współrzędne S |
| | 3 | |
4 kwi 00:54
Eta:
4 kwi 00:57
Godzio:
A(5,6) B(−1,3)
6 = 5a + b
3 = −a + b
3 = 6a
| | 1 | | 7 | |
y = |
| x + |
| ⇒ x − 2y + 7 =0 |
| | 2 | | 2 | |
Odległość B od środka jest długością promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, dajmy, że środek
to S(2b − 7,b) (bo należy do naszej prostej)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r = |
| h = |
| |AB| = |
| * √36 + 9 = √5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
|BS| =
√5 /
2
(−1 − 2b + 7)
2 + (3 − b)
2 = 5 ⇒ 4b
2 − 24b + 36 + 9 − 6b + b
2 = 5
5b
2 − 30b + 40 = 0
b
2 − 6b + 8 = 0
(b − 4)(b − 2) = 0
b = 4 lub b = 2
S(1,4) lub S(−3,2), i teraz jedno wywalasz (już po odpowiedzi wiesz które) teraz do Ciebie
pytanie dlaczego

?
4 kwi 00:57
Godzio: Łojej, ale żem o Paryż zahaczył
4 kwi 00:58
Eta:
4 kwi 01:00
DSGN.: możesz sie łatwo zrehabilitować wykazując ze dla dowolnego całkowitego m liczba
| | 1 | |
|
| *[3m(m+3)(2m 2+6m+4)+6] jest kwadratem liczby całkowitej  w sumie to prosty wykaz  |
| | 6 | |
4 kwi 01:01
Godzio: m(m + 3)(m2 + 3m + 2) + 1 =
m(m + 1)(m + 2)(m + 3) + 1 =
m4 + 6m3 + 11m2 + 6m + 1 =
m4 + 9m2 + 1 + 6m3 + 2m2 + 6m =
(m2 + 3m + 1)2
4 kwi 01:08
DSGN.: a tu 2 sposobik
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [6(m2+3m+1−1)(m2+3m+1+1)+6]= |
| {6[(m2+3m+1)2−12]+6}= |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
[6(m
2+3m+1)
2−6+6]=(m
2+3m+1)
2
4 kwi 01:14