mam tu taki przyklad z logarytmow:
811log49− 8log49=w pewnym momencie jest: 16− (2)3 log292 i nie
wiem skad ta 2 sie wziela w mianowniku, jak moglby ktos mi to wytlumaczyc bd wdzieczny
| log29 | log29 | |||
log49= | = | |||
| log24 | 2 |
| logcb | ||
logab= | ||
| logca |
? Nudzi mi się ...
idę zagrać w brydża
| logcb | ||
czyli z tego wynika ze we wzorze powinno byc | dobrze rozumiem? | |
| c |
| 2 | 2 | 1 | ||||
Liczbę | + | + | ||||
| 9! | 7!*3! | 5!*5! |
| 2a | ||
zapisz w postaci | gdzie a,b∊N | |
| b! |
Mogę i drugi
| 2 | 2 | 1 | |||
+ | + | = | |||
| 9! | 7! * 3! | 5! * 5! |
| 2 * 10 | 2 * 8 * 9 * 5 | 7 * 8 * 9 | |||
+ | + | = | |||
| 10! | 10! * 3 | 10! * 2 |
| 4 * 5 + 4 * 5 * 3 * 4 + 4 * 9 * 7 | 4(5 + 60 + 63) | 22 * 27 | |||
= | = | = | |||
| 10! | 10! | 10! |
| 29 | ||
= | ||
| 10! |
| 1 | ||
Można też tak: logan b= | *logab | |
| n |
| 1 | ||
log49= log22 9 = | *log29 | |
| 2 |