a | h2 | |||
Trójkąty ABS i CDS są podobne w skali k= | = | ⇒ | ||
b | h1 |
a | ||
h2= | *h1 | |
b |
a+b | ||
Ptr. ABCD= | *(h1+h2)=PtrABFE+Ptr.EFCD= | |
2 |
a+c | c+b | ||
*h2+ | *h1 | ||
2 | 2 |
a | a | |||
ah1+b* | h1=ch1+c | h1//:h1 | ||
b | b |
a | ||
2a=c+c | ||
b |
a | a | |||
c(1+ | )=2a//:1+ | |||
b | b |
2a | 2a | 2ab | |||||||||||||||||||
c= | = | = | |||||||||||||||||||
|
| a+b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |