matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mateuszzz:
a jest roz rownania 1/x + x =5 i x nie jest rowne 0, nie wyznaczajac a oblicz 1/a
3
+a
3
Prosze o pomoc
13 maj 12:11
margolcia:
zielona ksiazka? hehe (1/x+x)
3
=5
3
1/x
3
+x
3
+ 3 (1/x+x)=125 1/x
3
+x
3
=125-3*5 1/x
3
+x
3
=110
13 maj 12:34