ewa: zestaw I
1) f(x)=(4−m2)x+5 rosnąca gdy 4−m2>0, czyli m2<4, stąd m∊(−2,2) odpD
2) musi być malejąca i mieć miejsce zerowe 2 Odp B
√3
3)a=tg300=
3
odp C
4) Δ<0
3
3
Δ=16m2−12m=16m(m−
)<0⇔m∊(−∞,0)∪(
,+∞) odpD
4
4
5) f(x)=2x2−8x+3=2(x−2)2−5
2(x−2)2≥0
2(x−2)2−5≥−5 odp C
4 kwi 22:20
ewa: Wiem, że trochę za późno, ale może jeszcze się przydadzą
zadania otwarte:
1) y=x2+bx+6
równanie x2+bx+6=0 ma mieć jedno rozwiązanie⇒Δ=0⇔b2−24=0⇔b=2√6 lub b=−2√6
2) W=(3,4) f(x)=2x2+bx+c
a=2, b=?, c=?
b
b
−
=3⇔−
=3⇔b=−12
2a
4
Podstawiam b i współrzędne W do równania funkcji:
4=2*(3)2−12*3+c⇔4=18−36+c⇔c=22