Geometria analityczna
Mat: Punkt A(−2,3) B(4,3) sa wierzchołkami trojkata rownoramiennego ABC w ktorym |AC|=|BC|. Pole
trojkata ABC jest rowne 15.
a) Wyznacz wspolrzedne wierzcholka C wiedzac, ze nie nalezy on do prostej k:y=x+7
b) napisz rownanie okregu o srodku w punkcie C przechodzacego przez wierzchołki A i B.
Z góry dzieki.
3 kwi 22:27
Mat: W miare wyszło, błedem było podstawienie do wzoru na pole trójkata korzystajac z 3
wierzchołkow, poniewaz wychodził punkt nalezacy do prostej. Wystarczy podstawic PΔ=12ah
poczym wyznaczamy h i mozemy wyznaczyc 2 punkt.
3 kwi 22:36