W trojkacie prostokatnym stosunek przyprostokatnych jest rowny 72. Wykaz ze wysokosc
poprowadzona z wierzcholka kata prostego dzieli przeciwprostokatna na dwa odcinki ktorych
stosunek jest rowny 494.
AC=7x
AB=2x
z twierdzenia Pitagorasa BC= x√53
| 14x√53 | ||
AD wyznaczam porownojac wzory na pole trojkata i wyznaczam ze AD= | ||
| 53 |
| 2x√102 | ||
BD = | ||
| √53 |
| 7x√102 | ||
DC= | ||
| √53 |
| DC | 7 | |||
i teraz | = | |||
| BD | 2 |
m,n>0
| m | h | |||
ΔABD ~ΔADC ⇒ | = | ⇒ h2= m*n , h>0 | ||
| h | n |
| m | h | |||
sinα= | = | ⇒ 7m= 2√mn /2 | ||
| 2 | 7 |
| n | 49 | |||
= | ||||
| m | 4 |