! jutro mam zaliczenie z geometrii analitycznej a ja nic nie rozumiem z tego ....
Prosze o pomoc mam do rozwiązania pare przykładowych zadań :
1. Podaj środek i promień okręgu
x2 + y2− 6x + 2y − 6 =0
2.Podaj równanie symetralnej odcinka o końcach A= ( 1:2) B= (3:−2)
3.Wyznacz literę m tak , aby prosta o równaniach y=3|m−2|x+11 i y=6x+1
4.Napisz wzór funkcji liniowej której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=25 x +2
i
przechodzi przez punkt P = (5;2)
5. Oblicz długość i środek odcinka o końcach A=(3;−3) i B=(−1;5)
| 1+3 | 2−2 | |||
Środek odcinka s=( | , | )=(2,0) | ||
| 2 | 2 |