logarytmy
xyz: mogę prosić o wytłumaczenie zadania?

dla jakich m dziedziną funkcji f jest zbiór licz rzeczywistych
f(x) = log (mx2 −4x +m +3)
wiem że to co w nawiasie musi być >0
jeśli założę ze Δ<0 m>0
to co dalej z tym począć?
nie chodzi o to żeby ktoś rozwiązał żebym mogla spisać.. chciałabym zrozumieć jak rozwiązywać
takie zadania. z góry dziękuje
3 kwi 21:21
Skipper:
mx
2−4x+m+3>0 .. cóż to oznacza

? ... jak przebiegać ma ta parabolka

?
... ano cały czas nad osią
a jeśli tak .... to:
współczynnik przy x
2 ... czyli m ma być

?
i Δ

?
3 kwi 21:27
Skipper:
liczysz i przedział
Δ=16−4m(m+3)=16−4m2−12m
−4m2−12m+16<0
m2+3m−4>0
Δl=25
m1=
m2=
przedziały ina to nałożone m>0
3 kwi 21:32
xyz: wspólczynnik musi byc dodatni.. m>0

tyle ze w odp m>1 dlaczego
3 kwi 21:38
Przewiduje pokój: a założenie z delty?
3 kwi 21:39
xyz: czyli m1 = −2 a m2 = 1
3 kwi 21:42
xyz: i m1 wykluczam bo jest <0 a m2 daje mi rozwiazanie tak?
3 kwi 21:43
xyz: jakby ktoś jeszcze mógł powiedzieć tak na chłopski rozum dlaczego z góry zakładam ze Δ<0 a m>0
to byłabym wdzięczna
3 kwi 21:47
Skipper:
przedziały ujmniej Δ to (−∞, −4) i (1, ∞)
narysuj .... i nałóż m>0
3 kwi 21:48
Skipper: a kiedy parabola leży całkowicie nad osią

?
3 kwi 21:49
Skipper:
3 kwi 21:49
3 kwi 21:50
MQ: Kiedy a>0 i Δ<0
3 kwi 21:50