Udowodnij, prosze o pomoc
trygonom: Udowodnij że dla wszystkich liczb rzeczywistych x, (cosx+sinx)2−(cosx−sinx)2=4cosx*sinx
3 kwi 20:48
Ajtek: Wzory skróconego mnożenia i ognia
3 kwi 20:50
ZKS:
L = (cosx + sinx − cosx + sinx)(cosx + sinx + cosx − sinx) = 2sinx * 2cosx = 4sinxcosx
3 kwi 20:51
ZKS:
Przepraszam nie odświeżyłem i nie zauważyłem że udzielona została wskazówka.
3 kwi 20:52
Ajtek: Spoko, mistrzom wolno nawet po wskazówce

.
3 kwi 20:53
Eta:
1+2sinxcosx−1+2sinxcosx= 4sinxcosx
3 kwi 20:53
Eta:
3 kwi 20:53
trygonom: Dzięki ale chciałbym wiedzieć jak do tego można dojść od wzoru cos2x+sin2x=1
3 kwi 20:55