zad
Myszka: Dany jest rosnący ciąg an o wyrazach dodatnich. Wyraz czwarty tego ciągu stanowi 26% sumy
pięciu początkowych wyrazów tego ciągu. Wyrazy a1 i a5 są kwadratami dwóch kolejnych liczb
parzystych. Wyznacz a1.
3 kwi 20:35
Myszka: Czy wie ktoś jak zapisać ten drugi warunek o liczbach parzystych
3 kwi 20:43
zbyszek: o kurcze. nie umiem pomóc:(
3 kwi 20:50
o:
3 kwi 21:04
Bogdan:
a
1 = (x − 1)
2, a
5 = (x + 1)
2, x ∊ C
| | a5−a1 | | (x + 1)2 − (x − 1)2 | | (x + 1 − x + 1)(x + 1 + x − 1) | |
r = |
| = |
| = |
| = x |
| | 5−1 | | 4 | | 4 | |
S
5 = 5a
1 + 10r
a
1 + 3r = 0,26(5a
1 + 10r) ⇒ (x − 1)
2 + 3x = 0,26*( 5(x − 1)
2 + 10x)
Po uporządkowaniu: 3x
2 − 10x + 3 = 0
3 kwi 21:20