geometria analityczna
ostatnia: Prosiłabym o wytłumaczenie mi owego zadania− Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość
trójkąta w wierzchołkach A(0,0) B (6,3) C(0,5) poprowadzoną z wierzchołka C.
3 kwi 20:33
Antonio:

Współczynnik kierunkowy podstawy AB, na którą pada ta wysokość:
| | yB−yA | | 3−0 | | 1 | |
a1= |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | 6−0 | | 2 | |
| | 1 | |
zatem prosta h ma współczynnik kierunkowy a2=− |
| =−2 (z warunku prostopadłości) |
| | a1 | |
y=−2x+b − wstawiam wsp. p−tu C, który leży na prostej h:
5=−2*0+b
b=5
Odp: y=−2x+5
3 kwi 21:14