niezrozumiałe
EVA: wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A=(0,1) o środku w punkcie S=(2,−1) i oblicz
współrzędne punktów przecięcia tego okręgu z prostą y=−2x+2
niech ktoś mi obliczy proszę
3 kwi 20:32
ktoś: SA=√(0−2)2+(1+1)2=8
SA= r
y=(x−2)2+ (y+1)2=64
3 kwi 20:41
EVA: to są wyniki czy co ? bo nie jarze za bardzo
3 kwi 20:46
Przewiduje pokój: to jest sposób na blednę obliczenie promienia okręgu
3 kwi 20:47
EVA: aaaa zajarzyłam.!No co lepiej późno niż wcale DZIĘKI
3 kwi 20:49
Przewiduje pokój: echh

poprawię

r =
√8 = 2
√2
równanie okregu ma postać :
(x−2)
2 + (y+1)
2 = 8
teraz dokładamy do tego prosta i mamy układ równań :
(x−2)
2 + (y+1)
2 = 8
y = −2x + 2
rozwiązaniem tego układu równań będą punkty przecięcia.
Oczywiście metoda podstawiania jest tutaj wskazana!
3 kwi 20:52
EVA: WYSZŁO DZIĘKI

*
3 kwi 21:11