błagan
chora ;-))): 
Stężenie − gim chora : Oblicz ile gramów wody należy dodać do 150 g 10 procentowego octu , by
otzrymać roztwór o stężeniu 4% ? Błagam szybko i po kolei emotka
3 kwi 20:17
dero2005:
m1 − masa octu = 150 g
m2 − masa wody = ? g
c1 − stężenie octu = 10%
c2 − stężenie wody = 0%
c3 − stężenie mieszaniny = 4%
m1*c1 + m2*c2 = (m1+m2)*c3
m2 = dokończ
3 kwi 20:24
3 kwi 20:26
pigor: tak "bawią sie " chemicy , ale matematycy załatwiają to np.
takim równaniem :
10%*150=4%*(150+x) ⇔ 1500=600+4x ⇔ 4x=900 ⇔
x=225g . ...
3 kwi 20:29
Eta:
3 kwi 20:30
pigor: ...

dodam niegrzecznie się bawią
3 kwi 20:32
MQ: Oooo! przepraszam pigor! Moja pierwsza (szybka) odpowiedź była tam "matematyczna".
Ja się nie bawiłem w kubełki.
Zresztą mnie uczyli na chemii metody na krzyż św. Andrzeja.
3 kwi 20:32
Eta:
3 kwi 20:33
Mateusz:
Co zresztą wynika jedno z drugiego

kubełki czy krzyz
3 kwi 21:11
Gustlik:

Stężenie − gim chora : Oblicz ile gramów wody należy dodać do 150 g 10 procentowego octu , by
otzrymać roztwór o stężeniu 4% ?
Metoda kubełkowa:
150*10+0*x=(150+x)*4
1500=4x+600
900=4x /:4
x=225 g
3 kwi 21:23