Stężenie - gim
chora : Oblicz ile gramów wody należy dodać do 150 g 10 procentowego octu , by otzrymać roztwór o
stężeniu 4% ?
Błagam szybko i po kolei
3 kwi 20:13
3 kwi 20:18
chora ;-))): błedny wyniki

ma wyjsc 225 gram wody
3 kwi 20:20
Aga1: Poczytaj sobie o fajnej metodzie " kubełkowej" ,wielokrotnie prezentowanej na tym forum.
3 kwi 20:20
MQ: To było szybko, a po kolei:
w 150 g 10 % roztworu masz 10100*150g octu
dodajesz x g wody −> masz 150+x g roztworu.
Ma być 4%
więc: dzielisz liczbę gramów octu przez wagę roztworu i masz dostać 4/100
3 kwi 20:21
Eta:

150*10+x*0 = (150+x)*4
x=...........
3 kwi 20:22
Saizou : 0*x+0,1*150=0,04(x+150)
15=0,04x+6
9=0,04x
x=225 [gram]
3 kwi 20:24
Aga1: Jest ok., dobrze policz.
3 kwi 20:24
MQ: Przecież wychodzi 225 g !
3 kwi 20:24