proszę o rozwiązanie
stasiu: dany jest odcinek AB o końcach A=(5,4) i B=(5,y) długość odcinka jest równa 7 ile jest równy y?
3 kwi 20:09
M:
9 lut 06:02
Goblin:
7=
√(5−5)2+(y−4)2
49=(y−4)
2
(y−4)
2=49
y
2−8y+16=49
y
2−8y−33=0
Δ=64+132=196
√Δ=14
Odp. Oba rozwiązania spełniaja warunki zadania
9 lut 09:21
po co :
Bez nieśmiertelnej delty

(y−4)
2=49
y−4=7 v y−4= −7
y= 11 v y= −3
9 lut 13:09
Goblin:
Pan Włodzimierz Krysicki w swojej książce pt ' Iksy i Igreki" używa delty i się tego nie
wstydzi

.
Tutaj faktycznie można było tak zrobić.
9 lut 13:36