Dziedzina funkcji.
Monia: | | 5x − 5 | |
Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x)= |
| jest zbiór: |
| | x2 + 4 | |
A. R\{2}
B. R\{−2,2}
C. R
D. R\{−4}
x
2 + 4 = 0
x
2 = −4 − brak rozwiązań
Co robię źle?
3 kwi 20:04
Monia: Podbijam bo to ważne, nie umiem wyłapać błędu.
3 kwi 20:19
Saizou : jest dobrze zatem x∊R
3 kwi 20:19
Monia: | | 4x − 4 | |
Czyli w przypadku takiej funkcji : f(x)= |
| dziedzina funkcji to też będzie x∊R |
| | x2 + 9 | |
?
3 kwi 20:25
Saizou : tak, bo wchodzi x2=−9 co jest sprzecznością, bo kwadrat każdej liczby jest nieujemny
3 kwi 20:26
Aga1: Tak.
3 kwi 20:26
Monia: Dzięki wielkie
3 kwi 20:27