zbadaj parzystość funkcji
mika: y=x2−3x
3 kwi 20:00
Aga1: | | (−x)2−3 | | −x2+3 | |
f(−x)= |
| = |
| , x≠0 |
| | −x | | x | |
f(−x)=−f(x) to jaka jest funkcja?
4 kwi 09:02
JJ: a dlaczego tam zrobiłaś argument −x ?
4 kwi 09:57
JJ: f5
4 kwi 10:04
JJ: v
4 kwi 10:22
Betkaa: ja bym to podzieliła przez x i by wyszło
x2−3 *x
czyli x2−3x
oblicZYLA BYM delte i x1 i x2
i zobaczyla czy x1 i x2 wyszło parzyste czy nie parzyste
4 kwi 15:59
pigor: | | (−x)2−3 | | x2−3 | |
i f(−x)= |
| = − |
| = − f(x) , więc f jest nieparzysta .  |
| | −x | | x | |
4 kwi 16:15