ciągi
syl: zbadaj monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym an=n2+4n2+1
16 kwi 10:27
Bogdan:
Wyznacz a
n+1, potem wykonaj odejmowanie a
n+1 − a
n.
Jeśli otrzymana róznica jest dodatnia, to ciąg jest rosnący, a jeśli jest ujemna, to
ciąg jest malejący.
16 kwi 10:34
syl: hm a jak mam wyznaczyć an+1
16 kwi 11:07
Bogdan:
We wzorze na an w miejsce n wstaw n+1
16 kwi 11:08
Bogdan:
Sprawdź, czy dobrze wyznaczyleś a
n+1
| | (n + 1)2 + 4 | | n2 + 2n + 5 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | (n + 1)2 + 1 | | n2 + 2n + 2 | |
16 kwi 11:28
syl: no dobrze, i co dalej?
16 kwi 11:44
Bogdan:
Już wyżej napisałem, ale powtórzę. Wykonaj odejmowanie an+1 − an
i ustal znak tej róznicy.
16 kwi 11:46
syl: ok dzięki
16 kwi 11:50
Bogdan:
podaj, czy ciąg jest rosnący, czy malejący
16 kwi 11:59