dane są punkty
Aga: dane sa punkty
A(1,2)
B(3,4)
C(1,6)
a−napisz równanie prostej AB
b−napisz równanie prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt C
3 kwi 19:57
Aga: 
? Głównie o to b chodzi bo a wyliczyłam i wynosi y= x + 1
3 kwi 21:12
Basia:
y = −x+b
6 = −1+b
b = 7
y = −x+7
3 kwi 21:14
Aga: skąd to wszytsko
3 kwi 21:17
Basia: z warunku prostopadłości prostych
k: y = a1x+b1
m: y=a2x+b2
k⊥m ⇔ a1*a2 = −1
i z tego, że C należy do tej prostej czyli jego współrzędne spełniają równanie tej prostej
3 kwi 21:20
Aga: ahm .. ok dzięki !
3 kwi 21:25