poziom podstawowy
adrianna21: 1.Dla jakich wartości parametru a puknty A,B, C sa wspoliniowe jesli |AB|= 7a, |BC|=3a |CA|=
10a 2. Napisz równanie okręgu symerycznych do okręgu (x−4)2+y2=4 względem prostej y=2x+2 3.
Punkty A=(2,5) B=(−1,3) sa wierzchołkami kwadratów ABCD a) oblicz pole kwadratu b) rozwiaz
rownanie okregu opisanego na tym kwadracie c) oblicz pole kola ograniczonego tym okregu ( czy
w tym zadaniu potrzebne sa rysunki) 4. Zbadaj wzajemne położenie okręgu o równananiach (
x−3)2+(y+2)2=9 i x2+(y−2)2=4 5. Omow wzajemne polozenie dwoch okregow. Sporzadz odpowiedzi
rysunek tych polozen
Jestem tu nowa prosze o pomoc
3 kwi 19:56
Mila: 3) Zrób rysunek w układzie współrzędnych.
AB=√(−1−2)2+(3−5)2
oblicz,
P=|AB|2
b)AB→=[−3,−2]
BC→=[2,−3] albo [−2,3]
C=(1,0) lub C'=[−3,6]
środek okręgu to środek odcinka AC
r=1/2 |AC|
spróbuj sama coś zrobić.
3 kwi 22:18