3 kwi 19:53
gin: całosc jest pod pierwiastkiem
3 kwi 19:53
gin:
3 kwi 20:11
gin: jak policzyc taka calke 4∫√1−x2
3 kwi 20:39
MQ: Po przekształceniu dostaniesz całkę:
3 kwi 20:44
ZKS:
4 ∫ √1 − x2 = 2x√1 − x2 + 2arcsinx + C
3 kwi 20:46
gin: ZKS jakxd
3 kwi 20:47
ZKS:
Wzór:
| | 1 | | d2 | | x | |
∫ √d2 − x2dx = |
| x√d2 − x2 + |
| arcsin |
| + C |
| | 2 | | 2 | | d | |
3 kwi 20:48
gin: Boze...kto to wymyslił
3 kwi 20:53
Basia: niejaki Euler
3 kwi 21:00
Krzysiek: przez części też szybko można taką całkę obliczyć
u'=1
v=√1−x2
(wtedy nie trzeba pamiętać wzoru)
3 kwi 21:02
gin: Sa 2 wzory na pole powierzchni bryl obrotowych ? jedej to os ox drugi oy?
3 kwi 21:22
gin: 2π∫f(x)√1+f'(x)2
3 kwi 21:23
gin: a drugi 2π∫x
√1+f'(x)2
3 kwi 21:23
gin: A i pytanie o pochodna kierunkowa jezeli mam znalezc wersor dla ktorego pochodna jest wieksza
od zera to a*vx+b*Vy>0? gdziea,b to stałe po obliczeniu pochodnej w zadanym punkcie a vx,vy to
szukany wersor
3 kwi 21:28
gin:
3 kwi 21:48
gin:
3 kwi 22:02
gin: Sa 2 wzory?
3 kwi 22:48
gin:
3 kwi 22:54
MQ: Powierzchnia bryły obrotowej wokół osi OX
2π∫f(x)√1+f'(x)2
3 kwi 22:58
gin: a ten drugi wokol oy?
3 kwi 22:59