matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania kwadratowe z parametrem
Ola1235:
Dla jakich wartości parametru m równania x
2
+(m−1)x+m−2=0 ma dwa różne pierwiastki takie że (x1+x2)
2
−2x1x2=1 Rozwiązałam zadanie ,ale nie wiem czy dobrze. Δ=0
−m+1
m=
( nie wiem co z tym mam zrobić
2
(x1 + x2)
2
− 2 x1 x2=1 m=0
3 kwi 19:52
Ola1235:
Bardzo proszę o pomoc
3 kwi 19:56
Ola1235:
A czy można zrobić tak :
−m+1
−m
1
m=
=
+
2
2
2
czy −m+1=0 m=1
3 kwi 20:01
Aga1:
1.Δ>0, wtedy są dwa różne rozwiązania
−b
c
2. (
)
2
−2*
=1, czyli
a
a
(1−m)
2
−2(m−2)=1
3 kwi 20:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick