stereometria, ostrosłup prawidłowy
ala: W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym każda krawędź podstawy i każda krawędź boczna mają
jednakową długość. Oblicz:
a) kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b) kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
c) kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi
3 kwi 19:47
dero2005:
d = a
√2
α = 45
o
β = 54
o44'8''
d
2 = h
s2 + h
s2 − 2h
s*h
s*cosγ
| | d2 | | 1 | |
cos γ = 1 − |
| = − |
|
|
| | 2hs2 | | 3 | |
γ = 109
o28'16''
3 kwi 21:30
Mila: Dero pięknie rozwiązujesz zadania z geometrii przestrzennej.
3 kwi 21:46