potęgi, zad. maturalne
syl: rozwiąż równanie 423x−329x=164*(44)4
zapisz rozwiązanie tego równania w postaci 2k, gdzie k jest liczbą całkowitą
16 kwi 10:24
Bogdan:
(22)23x − (25)9x = (24)4*((22)4)4
246x − 245x = 216 + 32
246x − 245x = 248 dzielimy obustronnie przez 245
246 − 45x − 245 − 45x = 248 − 45
2x − x = 23
x = 8
16 kwi 10:31
Bogdan:
Odp.: x = 23
16 kwi 10:31
syl: dzięki wielkie, właśnie miałam problem, ponieważ lewą stronę sprowadziłam do liczby 4 a
prawą do dwóch i mi się nie zgadzało..
16 kwi 10:37
Bogdan:
Zawsze w takich równaniach powinna być ta sama podstawa po lewej i po prawej stronie.
16 kwi 10:38