pomocy
gyc: Dane są punkty A =(− 2, 2) i B=(4, −2). Współczynnik kierunkowy prostej AB jest równy
3 kwi 19:38
Eta:
x
B≠ x
A
to:
| | yB−yA | |
aAB= |
| =.......... |
| | xB−xA | |
3 kwi 19:50
gyc: −2/3 ?
3 kwi 19:53
pigor: ... otóż , jeśli prosta AB: dana jest wzorem,
y = ax+b ,
to jej współczynnik kierunkowy
| | yB−yA | | −2−2 | | −4 | |
a= |
| = |
| = |
| = −23 i to tyle . ...  |
| | xB−xA | | 4+2 | | 6 | |
3 kwi 19:55
gyc: bardzo dziekuje
3 kwi 19:57
Gustlik: Eta, w "krytycznej" sytuacji, gdy x
B=x
A wprawdzie współczynnik kierunkowy nie istnieje
(otrzymamy dzielenie przez 0 licząc go tym wzorem), ale warto wiedzieć, że taka sytuacja
oznacza prostą równoległą do osi OY, czyli "pionową", o równaniu x=x
A. Wystarczy odczytać
współrzędne x obu punktów i mamy równanie prostej, np. A=(
2, 3), B=(
2, 5) daje
prostą x=
2.
Natomiast gdy y
B=y
A to wspołczynnik kierunkowy wyjdzie równy 0 − mamy wtedy funkcję stałą o
równaniu y=y
A, czyli prostą równoległą do osi OX ("poziomą"). Np. A=(4,
3), B=(7,
3) daje prostą y=
3.
Tak więc wzór można stosować w każdej sytuacji, bo zawsze wskaże on rozwiązanie. Oczywiście
należy pamiętać o tym założeniu, bo gdy x
B=x
A to wsp. kier. nie istnieje, ale gdy wstawimy
| | 6 | |
do tego wzoru i wyjdzie nam np. a= |
| , to mamy prostą "pionową" x=xA. |
| | 0 | |
3 kwi 21:32
3 kwi 21:41
MQ: @Gustlik & @Eta dlatego lepiej szukać równania prostej w postaci:
(xB−xA)*y+(yB−yA)*x+C=0
wtedy nie trzeba robić żadnych założeń co do xB xA yB yA
3 kwi 21:47
MQ: Tfu! Miało być:
−(xB − xA)*y itd.
3 kwi 21:49
Eta:
Proste jak "budowa cepa"

A(2,4) B( 2, −8) prosta AB: x= x
A = 2
A(3, −2) B(−9, −2) prosta AB: y= y
A= −2
3 kwi 21:50
Gustlik: No i używać cieżko strawnych wzorów, trudnych do zapamiętania i długich jak trasa z Warszawy do
Nowego Jorku, w których mozna się 50 razy pomylić przy podstawianiu. A wzór
| | yB−yA | |
a= |
| jest najprostszy z możliwych. |
| | xB−xA | |
4 kwi 00:07