trygo
Czekoladka: W trójkącie protokątnym kąty ostre mają miarę α i β. Liczby 41sinα, 6√10, 41sinβ tworzą ciąg
geometryczny ( w podanej kolejności). Wykaż że 41(cosα+cosβ)=49
3 kwi 19:32
Basia:
β=90−α
sinβ=sin(90−α) = cosα
an alogicznie
sinα = cosβ
412*sinα*sinβ = 36*10
41(cosα+cosβ) = 49 /()2
412(cos2α+2cosα*cosβ+cosβ) = 492
412(cosα+ 2sinβ*sinα+sin2α) = 492
412(1+2sinα*sinβ) = 492
412 + 2*412*sinα*sinβ = 492
412 + 2*36*10 = 492
policz na kalkulatorze czy to prawda
3 kwi 19:40
czekoladka: nie
3 kwi 19:42
czekoladka: a nie, jest ok
3 kwi 19:42