% ile
gyc: Cenę pewnego towaru najpierw obniżono o 20%, a następnie nową cenę podwyższono o 10%.
W wyniku obu tych zmian cena towaru zmniejszyła się w stosunku do pierwotnej o
3 kwi 19:30
Monika: 12% jezeli sie nie myle
3 kwi 19:34
gyc: a jak to obliczyć bo nie wiem

prosze o wyjasnienie
3 kwi 19:35
Monika: ja do takich przykladow wymyslam sobie swoje liczby na ktorych sie wzoruje ale pewnie istnieje
jakis inny sposob ktorego niestety nie znam
3 kwi 19:38
gyc: dziekuje już wiem
3 kwi 19:41
pigor: ... np. niech
%=? − szukana zmiana ceny
c=100%c towaru w
procentach, to sposób zmiany ceny w zadaniu można zapisać np. tak :
110%(80%c)= 11*8%c=
88%c − zmalała o
12% ceny początkowej c ...
3 kwi 19:47