wielomiany
syl: dany jest wielomian W(x)=x3−5x2−9x+45
a) sprawdź, czy punkt A=(1,30) należy do wykresu tego wielomianu
b) zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego
16 kwi 10:22
Bogdan:
a) oblicz W(1)
b) x2(x − 5) − 9(x − 5) = dokończ i pokaż wynik
16 kwi 10:40
syl: no i to b tak zrobiłam właśnie i wyszło, że
W(x)=(x−5)(x2−9)
x=5, x=3 lub x=−3
hm i co dalej?
16 kwi 11:05
Bogdan:
Rozłóż x2 − 9 wzorem skróconego mnożenia
16 kwi 11:11
syl: czyli (x−3)(x+3)
16 kwi 11:15
Bogdan:
Tak, a więc W(x) = (x − 5)(x − 3)(x + 3)
16 kwi 11:17
syl: i tyle?
16 kwi 11:17
Bogdan:
Tak, bo x − 5, x − 3, x + 3 to wielomiany pierwszego stopnia
16 kwi 11:26