geometria analityczna
Daria: wyznacz promień i środek okręgu
x2 +y2 − 6y + 5 = 0
3 kwi 19:13
Alkain: x2+(y−3)2=4
S(0,3)
r=2
3 kwi 19:15
Daria: dlaczego = 4 a nie 5
3 kwi 19:18
Alkain: już rozpisuje

Rozpisujemy równanie
x
2+(y−3)
2=x
2+y
2−6y+9
Przyrównujemy
x
2+y
2−6y+9=x
2+y
2−6y+5
Aby lewa strona równała się prawej to z lewej strony musimy odjąć jeszcze 4
x
2+y
2−6y+9
−4=x
2+y
2−6y+5
Teraz się zgadza
Zwijamy lewą stronę
x
2+(y−3)
2−4=0
x
2+(y−3)
2=
4
Czyli promień równa się 2

Rozumiesz ?
3 kwi 19:23
Daria: tak juz tak dzięki Ci bardzo !
3 kwi 19:25
adrianna21: a kto wytlumaczy moje:(
3 kwi 20:12