prosze o pomoc w fizyce
aska: dało by rade pomóc mi w fizyce ? wiem ,że to forum matematyczne,ale zupełnie tego nie rozumiem.
Cząstka α wpada w pole magnetyczne o indukcji B=0.02T prostopadle do kierunku wektora indukcji
\vec{B} i zatacza okrąg o promieniu r=0.2m. Oblicz energię cząsteczki (w keV).
3 kwi 19:12
MQ: na cząstkę działa siła Lorenza, która działa jako siła dośrodkowa:
F
L=qvB
siła dośrodkowa F
c={m*v
2}{r}
q −− ładunek
m −− masa cząstki
wyliczasz v
| | mv2 | |
Potrzeba ci energii kinetycznej cząstki: więc Ek= |
|
|
| | 2 | |
za v podstawiasz wyliczone wcześniej v
3 kwi 19:33