wyznacz
Ola. Błagam pomocy;**: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) . Określ jego monotoniczność. A4=−6, A10=12.
Ktoś mi rozwiąże.Bo nie czaje w ogóle tego

Mam odpowiedź do zadania: (an to się równa 3n−18; a1 równa się −15 ; r równa się 3,rosnący )
3 kwi 19:09
Basia:
an = a1+(n−1)*r
zapisz a4 (za n wstawiasz 4) i a10 (za n wstawiasz 10)
wpisz tu co otrzymałaś; bo rozwiązania gotowego nie napiszę
3 kwi 19:12
zxy: a4 = −6
a10 = 12
a1 + 3r= −6
a1 + 9r = 12
3r − 9r = −6 − 12
−6r = −18
r = 3
a1 + 3*3 = −6
a1 + 9 = −6
a1 = −15
an = a1+(n−1)r
an = −15 + (n−1)3
an = −15 + 3n−3
an = 3n − 18
3 kwi 19:13