prosze o pomoc przy rozwiazaniu
Mateusz 35@: | | 2n+1 | |
Zbadaj monotonność ciągu. Oblicz jego granicę. an= |
|
|
| | n+3 | |
granica zakładam ze n→∞
3 kwi 19:02
Basia:
dzielisz licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika czyli przez
n
| | 2+1n | | 2+0 | |
i masz = |
| → |
| = ..... |
| | 1+3n | | 1+0 | |
monotoniczność:
| | 2(n+1)+1 | | 2n+1 | |
licz an+1 − an = |
| − |
| = ..... |
| | n+1+3 | | n+3 | |
(do wspólnego mianownika itd.)
3 kwi 19:09
Alkain: Monotoniczność to chyba umiesz sam zbadać.
a
n+1−a
n>0 ciąg rosnący
a
n+1−a
n<0 ciąg malejący
| | −5 | |
lim n→∞=2+ |
| =2 ponieważ ułamek dąży do 0 |
| | n(1+3n) | |
3 kwi 19:11
Mateusz 35@: czy coś dalej jeszcze trzeba liczyć? bo ja na wet tego nie rozumie
3 kwi 20:15
3 kwi 21:13