Napisz równanie prostej...
tom: ZAD1 Napisz równanie prostej i przedstaw je w postaciogólnej, jeśli wiadomo ze prosta
przechodzi przez punkt K=(0,4) i ma współczynnik kierunkowy równy 3
ZAD 2Napisz równanie prostej równoległej do prostej o współczynniku kierunkowym i
przechodzącej przez punkt A.
a) m= −2/3( to jest ułamek), A=(3,5)
16 kwi 09:59
Bogdan:
1. y = 3x + 4 postać kierunkowa
3x − y + 4 = 0 postać ogólna
16 kwi 10:02
Bogdan:
2. Prosta k1 przechodząca przez początek ukladu współrzędnych i mająca współczynnik
kierunkowy m = −23: y = −23x
prosta k2 równolegla do prostej k1 i przechodząca przez punkt A = (3, 5):
y = ax + b
k2 || k1 <=> a = −23
5 = −23*3 + b => b = 7
k2: y = −23x + 7
16 kwi 10:09