Geometria analityczna
Mat: Na płaszczyźnie dane są punkty A(−4;0), B(2;6) oraz prosta k: x+2y−3= 0. Wyznacz współrzędne
punktu C leżącego na prostej k tak, aby był on równo odległy od punktów A i B
3 kwi 18:55
Basia:
C∊k ⇔ C(x; −x+32) albo prościej C(3−2y; y) bo x = 3−2y
AC2 = BC2
(3−2y+4)2+(y−0)2 = (3−2y−2)2+(y−6)2
teraz walcz dalej
3 kwi 19:00
Mat: Na przyszłosc: Wystarczy wyznaczyc długosc AC i BC podstawiajac poc punkt C dane (xc,yc)
Porównac długosci AC i BC poczym wyznaczyc xc lub yc i podstawic do prostej i wyznaczyc punkt
C.
Dałem rade sam
3 kwi 19:02