prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli...
ada: W urnie A mamy 6 kul białych i 4 czarne, a w urnie B 3 kule białe i 3 czarne. Losowo
przekładamy jedną kulę z urny B, a następnie z urny B losujemy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
3 kwi 18:46
blogther: czy aby tresc jest poprawna po co w takim razie nam urna A?
3 kwi 19:00
MQ: Prawdopodobieństwo, że przekładamy kulę białą: 1/2
Prawdopodobieństwo, że przekładamy kulę czarną: 1/2
Prawdopodobieństwo, że wylosujemy kulę białą, gdy przełożyliśmy kulę białą: 2/5
Prawdopodobieństwo, że wylosujemy kulę białą, gdy przełożyliśmy kulę białą: 3/5
Teraz sumujemy prawdopodobieństwa:
1/2*2/5+1/2*3/5=1/2
3 kwi 19:01
blogther: W urnie A mamy 6 kul białych i 4 czarne, a w urnie B 3 kule białe i 3 czarne. Losowo
przekładamy jedną kulę z urny A do urny B, a następnie z urny B losujemy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
czy nie powinno byc tak?
3 kwi 19:01
blogther: ok ja mam pytanie dlaczego te prawdopodobienstwa mnozysz przy sumowaniu przez 12?
3 kwi 19:04
MQ: Bo to jest prawdopodobieństwo warunkowe
WAŹNE −− załażyłem, że treść była podana prawidłowo: przekładamy z B do A
Jeśli jest tak, jak podałeś, że przekładamy z A do B, to odpowiedzine prawdopodobieństwa masz
kolejno:
6/10
4/10
4/7
3/7
i suma
6/10*4/7+4/10*3/7=..
3 kwi 19:08
blogther: czyli najpierw liczysz z jakim prawdopodobienstwem wybiezemy z urny B biała lub czarna kule a
ze białych jest 3 i czarnych tyle samo to prawdopodobienstwo wynosi 36 = 12 ze
wyjmiemy czarna lub biała a nastepnie liczysz prawdopodobienstwo wylosowania białej
bardziej obrazowe jest to w przykładzie podanym przeze mnie (chyba) bo tam liczby kul nie sa
sobie rowne
3 kwi 19:16
MQ: Zgadza się.
Bardziej obrazowo jest twój przypadek, więc myślę, że zadanie jednak było z przekładaniem z A
do B.
3 kwi 19:38
ada: Przepraszam za pomyłke . Rzeczywiście kule przekładamy z urny A do B i dzięki wielkie za pomoc
3 kwi 21:03