pomocy bardzo prosze
Mateusz 35@: Suma 3 liczb tworzących ciąg asymetryczny wynosi 9. Jeżeli dwie pierwsze zostawimy
lecz zmiany a do 3 trzeciej dodamy liczbe 4 to otrzymamy ciąg geometryczny.
Jakie to liczby?
Wyznacz a,b,c z układu równań.
3 kwi 18:43
Artur z miasta Neptuna:
ciąg asymetryczny

a nie przypadkiem aRytmetyczny
3 kwi 18:44
Artur z miasta Neptuna:
S
3 = 3a
1 + 3r = 9 ⇔ a
1 + r = 3 ⇔ a
2 = 3
k[a
1+r = 3&(a
3 + 4)*a
1 = a
22]
k[a
1+r = 3&(a
1+2r+ 4)*a
1 = a
22]
rozwiąż ten układ równań
3 kwi 18:46
Mateusz 35@: ale dla mnie to czarna magia:(
3 kwi 19:03