Oblicz:
Ola. Błagam pomocy;**: Zad 1:
Oblicz n−ty wyraz ciągu arytmetycznego ( an) o różnicy r
A2=3, r=−2, n=15
Dzięki z góry
3 kwi 18:38
maddhew: an=a1+(n−1)r
a1=a2−r = 5
a15=5+14*(−2) = −23
3 kwi 18:42
Errant: a
n=a
1+(n−1)r −wzór
Oblicz najpierw a
1 podstawiając do wzoru a
2 
Później majac a
1 obliczysz a
15
3 kwi 18:42
Ola. Błagam pomocy;**: Tak:
an=a2+(n−2)r
a15=3+(15−2)*(−2)
a15=−23
3 kwi 18:45
Ola. Błagam pomocy;**: 

?
3 kwi 18:46
Ola. Błagam pomocy;**: Dziękuje Ci z góry


!
3 kwi 18:48
Errant: prawie
a
2=a
1+(n−1)r =>
3= a
1+(2−1)r
3=a
1+r
a
1=5
a
15= a
1+(15−1)r
a
15= 5+14*(−2)
a
1= −23
Tak to powinno wyglądać
3 kwi 18:52
Ola. Błagam pomocy;**: Czyli to co teraz mi napisałeś,to jest dobrze,tak
3 kwi 18:58