matematykaszkolna.pl
ewelina: Jutro mam maturę... Pilnie preszę o pomoc.. W wielokącie foremnym K losujemy 2 spośród jego wierzchołków. Prawdopodobieństwo tego, żew łączący je odcinek nie jest bokiem wielokąta K jest równe 2/3. Jaki to wielokąt?
13 maj 11:23
mike;): Nie jestem pewien: A'- zd, wyl dwa wierzchołki których łączący je odcinek jest! bokiem wielokąta MOC A'=2 P(A')=2/Ω A-zd, wyl dwa wierzchołki których łączący je odicinek nie jest bokiem wielokąta P(A)=1-2/Ω 1-2/Ω=2/3 <<<(trzeba to rozwiązać) Ω=6 -dalej już nie wiem ... wiem że jest trójkątem tylko nie wiem jak tego dowieźć ... myślę: Ω=k*(k-1) ...k∈N ....k-liczba wierzchołków wielokąta 6=k2-k k2-k-6=0 Δ=5 k1=-2 nie należy do N k2=3 ∈N ....i to by było rozwiazanie emotikonka
13 maj 12:37
mike;): matma podstawowa ? czy rozsz? ;>
13 maj 12:38
ewelina: Aaaa własnie zrobiłam to zadanie emotikonka moc omegi: C 2 z n (po doprowadzeniu to najprostszej postaci to będzie n2 -n /2 ) moc A to będzie moc omegi minus n (ponieważ tyle właśnie jest boków) No i podstawiamy do wzoru i wychodzi nam: n-3/n-1 I to ma być równe 2/3 Ostateczny wynik n=7 I tak ma wyjść emotikonka Mike - rozszerzona.
13 maj 16:53