ewelina: Jutro mam maturę... Pilnie preszę o pomoc..
W wielokącie foremnym K losujemy 2 spośród jego wierzchołków. Prawdopodobieństwo tego,
żew łączący je odcinek nie jest bokiem wielokąta K jest równe 2/3. Jaki to wielokąt?
13 maj 11:23
mike;): Nie jestem pewien:
A'- zd, wyl dwa wierzchołki których łączący je odcinek jest! bokiem wielokąta
MOC A'=2
P(A')=2/Ω
A-zd, wyl dwa wierzchołki których łączący je odicinek nie jest bokiem wielokąta
P(A)=1-2/Ω
1-2/Ω=2/3 <<<(trzeba to rozwiązać)
Ω=6
-dalej już nie wiem ... wiem że jest trójkątem tylko nie wiem jak tego dowieźć
... myślę: Ω=k*(k-1) ...k∈N ....k-liczba wierzchołków wielokąta
6=k
2-k
k
2-k-6=0
√Δ=5
k
1=-2 nie należy do N
k
2=3 ∈N ....i to by było rozwiazanie
13 maj 12:37
mike;): matma podstawowa ? czy rozsz? ;>
13 maj 12:38
ewelina: Aaaa własnie zrobiłam to zadanie

moc omegi: C 2 z n (po doprowadzeniu to najprostszej postaci to będzie n
2 -n /2 )
moc A to będzie moc omegi minus n (ponieważ tyle właśnie jest boków)
No i podstawiamy do wzoru i wychodzi nam: n-3/n-1
I to ma być równe 2/3
Ostateczny wynik n=7
I tak ma wyjść

Mike - rozszerzona.
13 maj 16:53