Wyznacz dziedzinę funkcji f
Pat: Wyznacz dziedzinę funkcji f
| | 2x | |
f(x)= log |
| + log0,5 (1−2x) |
| | x+2 | |
nie mam pojęcia jak się za to zabrać proszę o pomoc
3 kwi 18:28
Pat: mam taka forme:
y= log(2x) − log(x+2) + log
0,5 (1−2x)
gdzie 2x>0 czyli x>0
x+2> 0 czyli x> −2
czy cos takiego jest ok?
jak wyznaczyc teraz dziedzine?
3 kwi 18:51
MQ: To, co pod logarytmem musi być większe od 0
czyli u ciebie:
oraz
1−2x>0
i jeszcze warunek na mianownik: x+2≠0
3 kwi 18:54
Pat: | | 1 | |
w odp mam że D=(−∞; −2) ∪ (0; |
| ) |
| | 2 | |
skad to odczytac

?
3 kwi 18:56
Basia:
x ani x+2 nie muszą być dodatnie
| | 2x | |
dodatni musi być |
| a to jest prawdą ⇔ |
| | x+2 | |
[ x>0 i x+2>0] lub [x<0 i x+2<0 ] ⇔
x>0 lub x<−2 ⇔ x∊(−
∞; −2)∪(0;+
∞)
no i teraz część wspólna z (−
∞;
12) co daje
D = (−
∞; −2)∪(0;
12)
3 kwi 18:56
Artur z miasta Neptuna:
jest błąd
| | 2x | | 2x | |
masz log |
| ... z tego wynika, że |
| > 0 oraz x+2 ≠ 0 |
| | x+2 | | x+2 | |
innymi słowy 2x>0 i x+2>0 lub 2x<0 i x+2<0
3 kwi 18:59
Pat: juz czaje.. dzieki
3 kwi 19:06