matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Magdaaa:
Wyznacz różnice ciągu arytmetycznego jezeli : a) a1=1,S5 =9 b)a1 =−1,2, S10=33 c)a1=2, S7=−1 Błagam o pomoc
3 kwi 18:17
Errant:
a) a1=1 a
1
+a
1
+r+a
1
+2r+a
1
+3r+a
1
+4r=9− suma 5 wyrazów ciągu 5a
1
+4r=9 Podstaw i wylicz oraz analogicznie reszta
3 kwi 18:21
Artur z miasta Neptuna:
korzystasz ze wzoru:
2a
1
+ (n−1)r
S
n
=
*n .... 'n' i 'a
1
' masz dane
2
3 kwi 18:21