???
Big: Dany jest ciąg an=np3−p2−7np+5. Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej p ciąg jest
arytmetyczny.
3 kwi 18:06
MQ: an+1−an musi być stałe
3 kwi 18:13
Paula: a1=p3−p2−7p+5
a2=2p3−p2−14p+5
a3=3p3−p2−21p+5
a2−a1=p3−7
a3−a2=p3−7
3 kwi 18:19
Big: czyli stąd wynika, że ciąg jest arytmetyczny?
3 kwi 18:31
Big: a
n+1−a
n=p(p
2−7) takie coś mi wyszło
3 kwi 18:43
Big: ale to nie wynika z tego że to ciąg stały, pomoże ktoś?
3 kwi 18:49
MQ: Powinno ci było wyjść p3−7
a ponieważ dla dowolnego p p3−7 nie zależy od n więc jest to ciąg arytmetyczny.
3 kwi 18:51
Big: a skąd ma się samo 7 wziąć, jak mo wymnożeniu jest 7p?
3 kwi 19:04