!
Dana jest funkcja y−ax2 +bx+c, wiedząc że wykres przechodzi przez pkt A(−1,−13) i y max= 2 dla
x=4, znajdż a, b,c i wyznacz najmniejszą i największą wartość w przedziale <−1;3/2>
zawsze ktoś się znajdzie : mianowicie
z warunków zadania , jeśli tylko wiesz co i jak jest z postacią kanoniczna funkcji kwadratowej
f(x)=ax2+bx+c i a≠0 , masz (*) f(x)=a(x−4)2+2 i f(−1)=−13 ⇒ a(−1−4)2+2=−13 ⇔
25a=−15 ⇔ a=−35 , wtedy f w (*) przyjmuje postać:
(**) f(x)=−35(x2−8x+18) , czyli
(a,b,c)=(−35,245,−545) − szukane współczynniki .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do wartości najmniejszej i największej w danym przedziale , wystarczy jak policzysz
tylko, bo ( x=4 ∉<−1;32> wartości f(−1) i f(32) ze wzoru (**) i porównasz ich
wartości . ...
| 24 | −54 | |||
a moge prosić o wyjaśnienie skąd się wzięło | i | | ||
| 3 | 3 |
| −delta | ||
aa nie moge do obliczenia b zastosować wzór na q= | | |
| 4a |