matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bryły obrotowe
Hiromi_Ise:
Objętość walca jest równa V, a jego pole powierzchni bocznej jest równe P
b
. Oblicz tangens kąta, jaki przekątna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy.
P
3
b
Od razu piszę, że odpowiedź to
, ale za nic nie chce mi to wyjść. Ktoś wie jak
16πV
2
to zrobić?
3 kwi 17:50
Basia:
H
tgα =
2r
πr
2
*H = V 2πr*H = P
b
πr
2
*H
V
=
2πr*H
P
b
2V
r =
P
b
P
b
P
b
P
b
2
H =
=
=
2πr
2V
2π*
P
b
4πV
podstaw do wzoru na tgα i dokończ obliczenia
3 kwi 18:11