funkcja
lily: jak obliczyć prostą prostopadłą do y=−x+6 przechodzącą przez punkt A=(2,−1) ?
3 kwi 17:19
mania:
a
1=1
y= ax+b
−1= 2 + b
b= −3
y=x − 3
3 kwi 17:23
Errant: 1. Wyznaczasz współczynnik prostej a przez zależność prostopadłości prostych
np f(x)=ax+b to prostopadła g(x)=−1/a*x+c
2. Podstawiasz Punkt A do prostej prostopadłej [g(x)] obliczając c i po zadaniu.
3 kwi 17:23
mania: prosta która jest równoległa ma takie samo a jak prosta wyjściowa a= a
1
| | −1 | |
prosta która jest prostopadła ma a1= |
| |
| | a | |
3 kwi 17:25