matura poziom podstawowy
adrianna21: 1.Dla jakich wartości parametru a puknty A,B, C sa wspoliniowe jesli |AB|= 7a, |BC|=3a |CA|=
10a
2. Napisz równanie okręgu symerycznych do okręgu (x−4)2+y2=4 względem prostej y=2x+2
3. Punkty A=(2,5) B=(−1,3) sa wierzchołkami kwadratów ABCD
a) oblicz pole kwadratu
b) rozwiaz rownanie okregu opisanego na tym kwadracie
c) oblicz pole kola ograniczonego tym okregu ( czy w tym zadaniu potrzebne sa rysunki)
4. Zbadaj wzajemne położenie okręgu o równananiach ( x−3)2+(y+2)2=9 i x2+(y−2)2=4
5. Omow wzajemne polozenie dwoch okregow. Sporzadz odpowiedzi rysunek tych polozen
Prosze Was o pomoc z calym zadaniem

bardzo... Dziekuje i pozdrawiam
3 kwi 16:53
adrianna21: 1.Dla jakich wartości parametru a puknty A,B, C sa wspoliniowe jesli |AB|= 7a, |BC|=3a |CA|=
10a −5 2. Napisz równanie okręgu symerycznych do okręgu (x−4)2+y2=4 względem prostej y=2x+2 3.
Punkty A=(2,5) B=(−1,3) sa wierzchołkami kwadratów ABCD a) oblicz pole kwadratu b) rozwiaz
rownanie okregu opisanego na tym kwadracie c) oblicz pole kola ograniczonego tym okregu ( czy
w tym zadaniu potrzebne sa rysunki) 4. Zbadaj wzajemne położenie okręgu o równananiach (
x−3)2+(y+2)2=9 i x2+(y−2)2=4 5. Omow wzajemne polozenie dwoch okregow. Sporzadz odpowiedzi
rysunek tych polozen
4 kwi 10:50
Skipper: w pkt2 to Ty masz masło−maślane −
4 kwi 10:55
Skipper:
4) ...np ...
| ⎧ | (x−3)2+(y+2)2=9 | |
| ⎩ | x2+(y−2)2=4 |
|
4 kwi 11:08
adrianna21: Skipper wiem bo bylo nie czytelnie napisane a wiesz w pozostalych
4 kwi 11:08
Skipper: pewnie
4 kwi 11:09
adrianna21: a dalej cos
4 kwi 11:10
adrianna21: A Miałbyś może chwilę, żeby zrobić zadanka

Proszę

Nie musisz teraz bo to mi potrzebne będzie dopiero 12go

Praca kontrolna z matmy.
4 kwi 11:12
Skipper:
3) jeśli punkty są wierzchołkami kwadratu ... znasz długość boku.
Znając długość boku znasz pole
Poszukaj środków okręgów (będą dwa) ... promień znasz ... zapiszesz równania
Znając promień ... policzysz ple koła
4 kwi 11:14
Skipper:
2) Znasz środek okręgu i jego promień ... znasz równanie prostej, która ma być osią symetrii
"Odbij" punkt będący środkiem okręgu względem danej prostej ... wyznaczysz środek
nowego okręgu (symetrycznego do danego) ... znasz jego promień ... napiszesz równane −
4 kwi 11:20