f. kwadratowa
Jurek: Dane jest równanie x2 + (m+1)x + 3m − 2=0 z niewiadomą x
a) uzasadnij, że −3 nie jest rozwiązaniem tego równania dla żadnej wartości parametru m
b) dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania należące do zbioru R \
{2,−2}
3 kwi 16:51
Basia:
ad.a
podstaw za x liczbę −3 i zobacz do czego dojdziesz
ad.b
1. Δ>0
2. x1+x2 ≠ 0 lub x1*x2 ≠ −4
3 kwi 16:56
juras: Nie rozumiem ad. b Możesz jaśniej? Albo inaczej?
3 kwi 19:53
Aga1: Z warunku wynika,że rozwiązaniami nie mogą być x1=−2 i x2=2
Suma nie może być równa −2+2, a iloczyn nie może być równy −2*2
3 kwi 19:57
juras: No tak, ale to jakiś przedział wychodzi
3 kwi 20:07