oblicz
mania: oblicz: log4 81 * log3 64
3 kwi 16:42
Artur z miasta Neptuna:
| | log3 81 | |
log4 81 = |
| −−− wzór na zamianę podstaw logarytmowania |
| | log3 4 | |
log
3 64 = log
3 4
3 = 3log
34 −−− wzór na wyłączanie potęgi z liczby logarytmowanej
więc:
| | log3 81 | |
log4 81 * log3 64 = |
| * 3log34 = 3log381 = 3*4log33 = 3*4 = 12 |
| | log3 4 | |
3 kwi 16:45
Basia:
zamiana podstaw
| | log464 | | log464 | |
log364 = |
| = |
| |
| | log43 | | | |
dalej policz sama
3 kwi 16:45
mania: dzięki za pomoc
3 kwi 16:54