Pomocyyyy!
Karinacin: Zbadaj przebieg zmienności funkcji:
y = x*√x−1
1. Granice
2. Asymptoty
3. I pochodna
4. II pochodna
Z góry dzięęęki
3 kwi 16:34
Artur z miasta Neptuna:
yhy ... i co jeszcze?
sam/−a musisz to zrobić ... przebieg zmienności to trochę zabawy ... wiesz co masz robić, to
siadaj na tyłku i rób, jak coś Ci nie będzie wychodzić to robisz fotkę/skan i wrzucasz tutaj
linka i patrzymy co tam wymotałeś/−aś
3 kwi 16:37
Artur z miasta Neptuna:
a nie studencie/−tko idziesz na łatwiznę
3 kwi 16:37
Karinacin: Tak idę na łatwiznę, bo tak się składa że kompletnie nie wiem o co w tym chodzi i wchodząc na
forum matematyczne liczę na to że spotkam kogoś kto to umie rozwiązać, taka zwyczajna prośba.
Ale nie to nie, jestem w stanie to zrozumieć bo zdaję sobie sprawę, że to dość nudne i żmudne,
pozdrawiam.
3 kwi 19:34
3 kwi 19:37
Karinacin: No cóż, raczej o tej porze nie wytrzasnę książki a czas mam do jutra. No nic, dzięki chociaż za
linki...
3 kwi 19:42
Karinacin: To chociaż rzuć okiem na to:
dziedzina − x−1≥0 więc x≥1
D∊(1 ; ∞) tak?
więc liczę lim x→1 oraz lim x→∞
Tak ?
3 kwi 19:53
Basia:
dla x=1 funkcja jest określona i f(1) = 1*
√1−1 = 0
nie trzeba liczyć granicy
asymptot pionowych na pewno nie będzie
granicę przy x→+
∞ trzeba = +
∞*
√+∞−1 = +
∞*(+
∞) = +
∞
nie ma asymptoty poziomej
| | x√x−1 | |
teraz granica przy x→+∞ |
| = √x−1 = +∞ |
| | x | |
asymptot ukośnych też nie ma
3 kwi 20:01
Karinacin: to jakie są ?
i skąd wnioskuję że asymptot pionowych nie ma ?
3 kwi 20:06
Basia:
żadnych nie ma; a pionowe są ⇔ przy x→a− lub + (skończonego) f(x) → ±∞
3 kwi 21:08