maturalne ;)
CCCCCC: Iloczyn cyfr liczby dwucyfrowej jest o 11 większy od sumy jej cyfr. Jeżeli przestawimy cyfry w
tej liczbie, to otrzymamy liczbę o 36 większą od początkowej. Wyznacz tę liczbę.
3 kwi 16:34
Artur z miasta Neptuna:
x*y = 11+(x+y)
y*10+x = 36 + x*10+y
rozwiąż układ równań

(zapis: x*10 + y oznacza tą właśnie liczbę)
3 kwi 16:35
CCCCCC: y*10+x = 36 + x*10+y
a móglbys mi wytlumaczyć to równianie, bylabym wdzieczna.
3 kwi 16:38
Saizou : liczba 2 cyfrowa to 10x+y
iloczyn cyfr czyli x*y=x+y+11
liczba po przestawieniu cyfry to 11y+x =10x+y+36
3 kwi 16:41
Artur z miasta Neptuna:
niech to będzie liczba np. 24
wtedy 24 = 2*10 + 4 ... prawda?
teraz zapisuję tą liczbę jako x,y (gdzie x to pierwsza cyfra, y to druga cyfra)
więc dlatego masz x*10 + y
w zadaniu jest napisane, że jak przestawisz cyfry (czyli będzie 10*y + x) to będzie to o 36
większa liczba ... i stąd to równanie
3 kwi 16:42
CCCCCC: ale stop !

jak jest w zadniu że iloczyn jest większy to nie powinno być 11 + xy = x+y
?
3 kwi 16:56
Aga1: Jak iloczyn x*y jest większy i dodasz 11 to będzie jeszcze większy.
Aby wyrównać musisz dodać 11 do tego co jest mniejsze.
3 kwi 16:59
CCCCCC: Iloczyn cyfr liczby dwucyfrowej jest o 11 większy od sumy jej cyfr.
np 4 * 5 = 20
4+5 = 9.
więc iloczyn jest o 11 wiekszy od sumy a nie odwrotnie .
3 kwi 17:01
konrad: no i tak jest... xy=x+y+11
3 kwi 17:02
CCCCCC: Dobra wiem. moj błąd .
ale dalej nie pojmuję tego : y*10+x = 36 + x*10+y
3 kwi 17:03
konrad: liczba której szukasz to 10x+y
liczba z przestawionymi cyframi to 10y+x
ta z przestawionymi jet większa od tej której szukasz czyli
10y+x=10x+y+36
3 kwi 17:04
Aga1: I teraz pytanie,co zrobić,żeby 4*5=4+9?
3 kwi 17:04
CCCCCC: Czyli tak :
x*y = 11+(x+y)
10y + x = 36 + 10x + y
xy = 11 + x + y
10y + x = 36 + 10y +y
| | 11+y+x | | 11+y+x | |
10 * |
| + x = 36 +10x + |
| / *x |
| | x | | x | |
110 +10y +10x + x
2 = 36 x + 10x
2 +11 +y +x
−9x
2 −27x + 9y +121 = 0
i co teraz?
3 kwi 17:14
CCCCCC: błąd 4 wers : 10y + x = 36 + 10x +y
3 kwi 17:15
konrad: drugie równanie można uprościc:
10y + x = 36 + 10x + y
9y−9x=36
y−x=4
xy=x+y+11
y−x=4
teraz sobie z drugiego wyznacz x albo y i podstaw do pierwszego
3 kwi 17:19
CCCCCC: to źle jest to co napisalam ?
3 kwi 17:21
Artur z miasta Neptuna:
tak ... bo nie podstawiłaś za WSZYSTKIE 'y' tego co wyznaczyłaś
3 kwi 17:29
CCCCCC: jak nie ?
10y + x = 36 + 10y +y
| | 11+y+x | | 11+y+x | |
10 * |
| + x = 36 +10x + |
| |
| | x | | x | |
3 kwi 17:35
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze:
10y + x = 36 + 10x + y ⇔ 9y = 36 + 9x ⇔ y = 4 + x .... i o wiele ładniej to wygląda ...
nieprawdaż

po drugie ... patrz co podstawiasz
| | 11+y + x | |
podstawiasz y = |
| ... czyli podstawiasz za 'y' coś co i tak ma w sobie 'y' |
| | x | |
3 kwi 17:38
Artur z miasta Neptuna:
lepiej z drugiego wzoru wyznaczyć 'y = 4+x'
i to podstawić do pierwszego, otrzymując:
x(4+x) = 11 + (4+x) + x
trochę ładniej, nieprawdaż

3 kwi 17:40
CCCCCC: troszeczkę
3 kwi 17:42
CCCCCC: Dzięęęęęki !
3 kwi 17:49